Βραβεύσαμε τον Ευστάθιο Χαϊτίδη - Συγκίνηση και μηνύματα ζωής στην εκδήλωση του ΣΑΓΕΣ

Τον 83χρονο Ευστάθιο Χαϊτίδη βράβευσε την Τετάρτη 3/4/2019 το βράδυ ο ΣΑΓΕΣ, σε μια εκδήλωση γεμάτη ιστορία, συγκίνηση, αλλά και μηνύματα για την αξία της ζωής και τη σημασία της συμφιλίωσης.

Στην εκδήλωση, που έγινε στο ινστιτούτο, Goethe που για πολλά χρόνια στεγάζονταν το γερμανικό σχολείο,  έγινε η παρουσίαση της ταινίας «Παράδοξη πατρίδα» του Νίκου Ασλανίδη, μια ταινία που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ το 2015, όπου και έλαβε το πρώτο βραβείο κοινού, ενώ παρών ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής της. Ενας άνθρωπος που έχασε το 1944 στο Ολοκαύτωμα των Πύργων Κοζάνης τη μητέρα και τα τέσσερα αδέλφια του και στη συνέχεια έφτιαξε τη ζωή και την οικογένειά του στη μεταπολεμική Γερμανία. Λίγα αργότερα έστειλε και τα πέντε παιδιά του στο γερμανικό τμήμα της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε και ο ίδιος τόσο στην ταινία όσο και στη βραδιά της εκδήλωσης αυτές είναι οι παραδοξότητες της ζωής: «Πολλές φορές σκέπτομαι πόσο παράδοξη ήταν η ζωή μου, πόσο παράδοξα μού συμπεριφέρθηκε η πατρίδα μου η Ελλάδα που με έδιωξε από εδώ. Από την άλλη η Γερμανία, που ξεκλήρισε την οικογένειά μου, με δέχθηκε σαν δεύτερη πατρίδα. Μου έδωσε ψωμί, δυνατότητα σπουδών και δουλειά. Έκανα οικογένεια και τις ίδιες δυνατότητες έδωσα και στα παιδιά μου. Ποια είναι η πατρίδα τους; Αυτά το ξέρουν!  Όσο για εμένα Έλληνας είμαι και αυτήν την παράδοξη πατρίδα την έχω μέσα μου και την κουβαλώ. Σε αυτήν είδα το πρώτο φως του ήλιου και σε αυτήν θέλω να δω και το τελευταίο. Και παρά τις παραδοξότητες πάντα φωνάζω: Πατρίδα, σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δεν λάμπει!»

Μετά την προβολή της ταινίας επακολούθησε διάλογος του κοινού με τον Ευστάθιο Χαϊτίδη, ενώ σύντομη παρέμβαση έκανε ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στην Ελλάδα Walter Stechel. Στο τέλος της συγκινητικής βραδιάς ο ΣΑΓΕΣ βράβευσε τον Ευστάθιο Χαϊτίδη, που όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Νίκος Οικονόμου «αποτελεί την πιο λαμπερή γέφυρα μεταξύ των λαών στη σημερινή ταραγμένη Ευρώπη», ενώ από τον Σύλλογό μας τιμήθηκαν τόσο η σύζυγός του Ελισάβετ όσο και ο μικρότερος γιός  του Αριστοτέλης Χαϊτίδης.

Aνακοινώσεις